Ep. 9 – Podcasts Geschiedenis – Pieter Vandermoere

1 min read

In deze podcast is Pieter Vandermoere opnieuw mijn gast. We bespreken enerzijds enkele podcasts over geschiedenis en anderzijds het nut en belang van het medium podcasts. We beginnen met onze ode aan ‘De Bourgondiërs’, het boek en de podcast van Bart Van Loo. Maar ook de uitstekende podcasts van Johan Op de Beeck komen aan bod: ‘De Zonnekoning’, ‘Napoleon’ en ‘Het Verlies van België’.

Pieter en ik spreken eveneens uitvoerig over hoe geschiedenis (in het secundair onderwijs) dikwijls veel te eenzijdig bekeken wordt, te weinig vanuit verschillende invalshoeken. We vinden dat zeker leerlingen uit het secundair onderwijs in contact moeten komen met verschillende standpunten zodat ze zelf hun mening kunnen vormen op een zeer degelijk geïnformeerde manier.

In deze podcast wordt één lied van Adrian Von Ziegler afgespeeld, een artiest met op dit moment 860 000 volgers op YouTube. We mogen zijn muziek gratis gebruiken (het lied zelf heb ik gekocht) als we hem de ‘credits’ geven, dus bij deze ook in het Engels: “Music by Adrian von Ziegler”. In de podcast van ‘De Bourgondiërs’ komt hetzelfde lied aan bod bij het verhaal over de strijd tussen Filips De Goede en Jacoba Van Beieren.

Podcasts die vermeld worden en te vinden zijn op o.a. Apple Podcasts, Google Podcasts en Stitcher: De Bourgondiërs, De Zonnekoning, Napoleon, Het Verlies van België, The History of Rome, Revolutions, The Fall of Rome, Tides of History, 12 Byzantine Rulers en Norman Conquests. Veel plezier ermee!

Comments are closed.